Sonkás-sajtos vendégváró
Egyszerű, ám időigényes sütemény , de megéri a ráfordított idő. S amennyiben tényleg vendégeknek készítjük, a vendéglátás vele, már csak gyerekjáték.
Hozzávalók:
70 dkg liszt, 1 kefir, kb.2 dl tej, 1 tojás, 7 cl olaj, másfél ek. só, pici cukor, 4 dkg élesztő,
A hozzávalókból közepesen kemény kelt tésztát gúrunk, s minimum egy órát állni hagyjuk. Célszerű este vagy reggel bedagasztani, hűtőben pihentetni 8-10 órán keresztül.
A töltelék előkészítése sokrétű, érdemes a tészta összeállítása után előkészíteni, s a formázásnál így már egyszerűbb dolgunk van.
Töltelék:
30 dkg reszelt sajt, 16 dkg Rama/vaj 1 tk sóval/1 tojással jól kikeverve, , 1 cs. felkockázott picit átsütött bacon szalonna, 1 fej apróra felkockázott, besózott lila hagyma, ,1 doboz konzerv kukorica, egy rövidebb szál apróra kockázott füstölt kolbász, 15-20 dekányi felkockázott sonka, (én most lefagyasztott húsvéti sonkából készítettem) vagy tarja, a tetejére szezámmag, lenmag, zabpehely,
Elkészítése:
A jól megkelt tésztát ketté osztjuk, s kétféle ízesítéssel a következőképpen megtöltjük.
- Négyzet alakúra nyújtjuk, mint a bejglit, de jóval véknyabbra.
- Megkenjük a kikavart zsiradék felével, megszórjuk a reszelt sajt felével, a sonkával, a bacon és a kukorica felével s feltekerjük, mint a bejglit.
A képen látható módon háromszög-trapéz alakúra vágjuk.
- A másikat a megmaradt töltelékekkel és kolbásszal töltjük, s azt még besózott lilahagymával is megszórjuk.
Tetejét tojással lekenjük, magvakkal megszórjuk.
180 fokon légkeveréssel, kb 25 perc alatt szép színesre sütjük, rukkolával kínáljuk.