Időigényes, nagy gyakorlatot igénylő sütemény. Régen leginkább télen, disznóölések időszakában sütötték, ugyanis a sütemény elengedhetetlen hozzávalója a friss disznóháj. Manapság faluhelyen is ritkaság a disznótartás, így a jó minőségű háj beszerzése nem egyszerű, talán emiatt is ritkán fogunk hozzá a sütéséhez. Én magam még sosem sütöttem, ez alkalommal is inkább anyukámé az érdem, de legközelebb megpróbálom egyedül...
Készítésénél sokmindenre oda kell figyelni, hogy csak, hogy néhányat említsek:
- a hájat jól le kell hártyázni, a rétestésztát alaposan ki kell dolgozni, formázásnál megfelelő vastagságúra kell kinyújtani, megfelelő méretűre kell vágni, szép pirosra sütni, és még sorolhatnám.
Egyszóval, kell hozzá a gyakorlat, épp emiatt sütését egyszer el kell kezdeni!
Hozzávalók:
1kg sertés háj
70 dkg finom és 70 dkg rétesliszt
só, cukor, 10%-os ecet, tojás,
1. A hájat lehártyázzuk, majd húsdarálón ledaráljuk.
2. Dagasztótálba kimérünk 1 kg 40 dkg lisztet, rétes- és finomlisztet fele-fele arányban.
3. A kimért lisztből 30 dkg -ot elveszünk és a hájjal valamint 2 ek. ecettel jól összedolgozzuk és hideg helyre tesszük.
4. A megmaraddet 1kg 10 dkg lisztet megsózzuk, kb.10-15 dkg cukorral elkeverjük, közepébe mélyedést készítünk. Beleütünk 1 egész tojást, 2 sárgáját, 2 ek. tejfölt.
5. Kb fél liter vízhez elkeverünk 2 ek. ecetet , s ezt a tálban lévőkhöz hozzákeverve közepesen kemény rétestésztát gyúrunk, jól kidolgozzuk.
6. A hűtőből kivett hájat 3 részre osztjuk. A tésztát kinyújtjuk, és rákenjük a háj egyharmad részét. Szokásos módon felhajtjuk, s kb. fél órát pihentetjük. Még kétszer járunk el úgyanígy, s közben mindig egy-egy félórára a hűtőben pihentetjük. Az utolsó pihentetés lehet akár egy éjszaka is.
7. Ezt követően ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk s körülbelül 6×8 centis négyszögekre vágjuk, a közepére egy kanál szilva lekvárt teszünk, és félbehajtjuk. Könnyen szétnyílnak, talán az segít, ha fakanállal közepére egy kis mélyedést nyomunk, két szélét egy ponton kicsit összenyomjuk.
8. Tepsire rakva közepes lángon pirosra sütjük. (180 fok, kb. 30 perc)
9. Még forrón porcukorral gazdagon meghintjük.