Hájas, ahogy anyu készíti
2022. február 08. írta: Zsuzsi mama

Hájas, ahogy anyu készíti

hajblog.jpg

Időigényes, nagy gyakorlatot igénylő sütemény. Régen leginkább télen, disznóölések időszakában sütötték, ugyanis a sütemény elengedhetetlen hozzávalója a friss disznóháj. Manapság  faluhelyen is ritkaság a disznótartás, így a jó minőségű háj beszerzése nem egyszerű, talán emiatt is ritkán fogunk hozzá a sütéséhez. Én magam még sosem sütöttem, ez alkalommal is inkább anyukámé az érdem, de legközelebb megpróbálom egyedül...
Készítésénél sokmindenre oda kell figyelni, hogy csak, hogy néhányat említsek:
 - a hájat jól le kell hártyázni, a rétestésztát alaposan ki kell dolgozni, formázásnál megfelelő vastagságúra kell kinyújtani, megfelelő méretűre kell vágni, szép pirosra sütni, és még sorolhatnám.
Egyszóval, kell hozzá a gyakorlat, épp emiatt sütését egyszer el kell kezdeni!

Hozzávalók:

1kg sertés háj
70 dkg finom és  70 dkg rétesliszt
só, cukor, 10%-os ecet, tojás,
1. A hájat lehártyázzuk, majd húsdarálón ledaráljuk. 
daralas.jpg
2. Dagasztótálba kimérünk 1 kg 40 dkg lisztet, rétes- és finomlisztet fele-fele arányban.
3.  A kimért lisztből 30 dkg -ot  elveszünk és  a hájjal valamint 2 ek. ecettel jól összedolgozzuk és hideg helyre tesszük.
4. A megmaraddet 1kg 10 dkg  lisztet  megsózzuk, kb.10-15 dkg cukorral elkeverjük, közepébe mélyedést készítünk. Beleütünk 1 egész tojást, 2 sárgáját, 2 ek. tejfölt. 
5. Kb fél liter vízhez  elkeverünk 2 ek. ecetet , s ezt a tálban lévőkhöz  hozzákeverve közepesen kemény rétestésztát gyúrunk, jól kidolgozzuk.  
272932156_4811202138994594_5427411959158187430_njol_kidolgozni_1.jpg
6. A hűtőből kivett hájat 3 részre osztjuk. A tésztát kinyújtjuk, és rákenjük a háj egyharmad részét. Szokásos módon felhajtjuk, s kb. fél órát pihentetjük. Még kétszer járunk el úgyanígy, s közben mindig egy-egy félórára a hűtőben pihentetjük. Az utolsó pihentetés lehet akár egy éjszaka is.
7. Ezt követően ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk s  körülbelül 6×8 centis négyszögekre  vágjuk, a közepére egy kanál szilva lekvárt teszünk, és félbehajtjuk. Könnyen szétnyílnak, talán az segít, ha fakanállal közepére egy kis mélyedést nyomunk, két szélét egy ponton kicsit összenyomjuk.
 
272868068_1278773762620244_2017136403767568764_nfakanal.jpg
8. Tepsire rakva  közepes lángon pirosra sütjük. (180 fok, kb. 30 perc)
hajas_tepsiben_2.jpg
9. Még forrón porcukorral gazdagon meghintjük.
273252039_5076792922342078_3789093588947932745_nveg.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://zsuzsimamakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr5017297808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása