Diós-mézes szelet
Kolléganőmnél kóstoltam ezt a számomra eddig ismeretlen süteményt, s azonnal elkértem a receptjét.
A hozzávalókat illetően máris támadt egy kis bökkenő, Szlovákiában kapható "Zlaty klas" nevű pudingpor szükséges a krémbe. Sebaj, Szilvi mellékelt egyet a Szlovákiából való receptje mellé. Elkészítése egyáltalán nem bonyolult, mézes tésztája nagyon könnyen nyújtható, s az eredmény várakozáson felüli, finom mézes- krémes, ropogós-diós, a Marlenkára erősen hajazó - szerintem finomabb, kevésbé tömény - sütemény.
Elkészítése:
1.Tészta:
- 50 dkg liszt, 20 dkg porcukor, 20 dkg margarin, 2 t.kanál szódabikarbóna, csipet só - ezeket összekeverjük, összemorzsoljuk, majd 2 egész tojással és 3 ek. langyos mézzel könnyen nyújtható tésztává gyúrjuk, hűtőben 5-10 percet pihentetjük.
2. Dió előkészítése:
- 35 dkg diót apróra tördelünk, 12 dkg vajat megolvasztunk, 8dkg porcukrot, 3 ek. mézzet hozzákeverünk, kicsit karamelizáljuk. Ebbe a masszába beleforgatjuk a durvára tört diót.
3. Sütés:
Tésztánkat megfelezzük, s tepsink méretére kinyújtjuk. ( Az én tepsim 26X36 cm.)
Az egyik tésztát simán kisütjük a tepsi hátoldalán s szép barnára sütjük, a másikat megkenjük a diós masszával s úgy sütjük ki. (Hamar megsül, kb. 10 perc, 180 fokon.)
4. Krém:
- 4dl tej, 2.5 kanál liszt, 2,5 kanál Zlaty klas pudingpor ( helyettesíthető vanília vagy tejszínízű pudinggal)3 dkg cukor, - krémet főzünk belőlük.
- 25 dkg vaj/Rama, 1cs. vanília, 7 dkg porcukor- habosra keverjük, majd a kihűlt főzött krémmel összekeverjük.
5. Összeállítás:
Az alsólapot megkenjük rummal, (én sütőrumot használok) majd szép egyenletesen a krémmel. Erre helyezzük a diós lapot, kicsit megnyomkodjuk, s egy éjszakát így egyben állni hagyjuk, hogy puhuljon.
A szeletelése a diós réteg miatt óvatosságot igényel, felső részt érdemes reszelős késsel végezni.