Kókuszkocka
Nem is tudom, hogy jutott eszembe, idejét sem tudom, mikor sütöttem utoljára. Épp ezért újdonságként hatott, mindenkinek ízlik a családban.Elkészítése egyszerű, elronthatatlan sütemény.
Tészta hozzávalói és elkészítése:
40 dkg liszt, 1 sütöpor, 1 mk. szódabikarbóna,
25dkg cukor, 10dkg vaj, 3 tojás, 3 ek. melegített méz, 1 dl tej, 2 cs. vanília vagy fél citrom reszelt héja
- A cukor egy részével kemény habbá verem a tojások fehérjét, s ezt követően keverem hozzá fokozatosan a többi hozzávalóval összeállított masszához. Így a piskótánál keményebb, un. kevert tésztát kapunk, amit sütőpapírral bélelt, a gáztepsinél valamivel kisebb tepsibe egyengetünk, s 180 fokon kisütjük.
- Miután megsült, jól kihűtjük, s egyforma, inkább kisebb kockákra, kb. 4x4 centiméteresekre vágjuk.
Eközben elkészítjük a mázat:
15 dkg vaj/margarint 15 dkg porcukorral összemelegítünk, keverünk hozzá:
1 ek kakaót, 2 csík keserű csokoládét, 1 egész tojást, 1dl tejet, 1-2 kanál rumot.
Az egyformára vágott kockákat villa segítségével bevonjuk a csokival és kókuszreszelékbe forgatjuk.
(Kb. 30 dkg kókuszreszelék szükséges.)
A mázat kétszer kell elkészíteni ehhez a tésztamennyiséghez, csak így elegendő. Lehet dupla adagban is egyszerre, csak akkor közben melegíteni kell, mert menetközben besűrűsödik.