Természetesen ez is, mint minden pogácsa frissen jó.
(Finom lett, ajánlom kipróbálásra! )
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 2,5 dkg élesztő
- 1 t.kanál cukor
- 2 dl tej
- 1 evőkanál só a tésztába
- 1 tojássárgája
- 2 evőkanál tejföl
- 10 dkg margarin
Kencéhez:
- 10 dkg margarin
- 25 dkg túró
- 10-15 dkg sajt
- 1 evőkanál só
Kenéshez:
- 1 egész tojás
Tetejére:
- 10 dkg sajt
Elkészítés:
- A liszttel elkeverjük a sót, beledolgozzuk a margarint, közepébe mélyedést készítünk,
- Beleöntjük a langyos tejet, belekeverjük a cukrot és az élesztőt.
- Miután az élesztő felfutott, belekeverjük a tejfölt és a a tojássárgáját. Alaposan kidagasztjuk, meleg helyen kb. fél óra alatt a duplájára kelesztjük.
- A túrót habosra keverjük a margarinnal habosra kavarjuk. A sajtot lereszeljük.
- Lisztezett felületen kb. 1 cm vastagra, téglalap alakúra elnyújtjuk a megkelt tésztát, elsimítjuk rajta a túrókrémet. Rászórjuk a reszelt sajtot. Meghintjük a sóval.
- A tésztát képzeletben 3 vízszintes sávra osztjuk. A felső sávot a közepére, lefelé hajtjuk, az alsó sávot alulról felfelé haladva ráhajtjuk. Az így kapott sáv mindkét végét, balról és jobbról is középre hajtjuk.
- Nagy tállal vagy konyharuhával letakarva 20 percet pihentetjük, s a hajtogatást még egyszer megismételjük, s még egyszer 20 percig pihentetjük.
- Ezt követően a szokásos módon pogácsákat szaggatunk.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, egész, felvert tojással lekenjük és megszórjuk reszelt sajttal.
- Előmelegített sütőben 25 perc alatt, 180 fokon hőlégkeveréssel megsütjük.