Igazi klasszikus, finom, de nagyon-nagyon munkaigényes süti. Sok fortélya van, legfontosabb a tészta és a töltelék pontos kiporciózása.
Az én receptem dupla adagos, normál esetben a fele is bőven elég, bár jól fagyasztható.( 2-3 órával fogyasztás előtt kivéve, olyan, akár a frissen sült.)
A receptből 56 db pozsonyi kifli lesz, 28 db mákos, 28 db diós.
Én az alábbi módon készítem:
- Az elkészítését a töltelék készítésével kell elkezdeni, célszerű, akár előző nap.
Diós töltelék : 40 dkg darált dió, 25 dkg porcukor, 8 dkg zsemlemorzsa, mazsola ízlés szerint, őrölt fahéj, 1 db citrom reszelt héja, 3 dl víz
A vizet a cukorral jól fel kell forralni, majd ráönteni a többi összekevert hozzávalókkal. Jól ki kell hűteni.
Mákos töltelék : 40 dkg darált mák, 25 dkg kristálycukor, 5 dkg búzadara, mazsola ízlés szerint, őrölt fahéj, 1 db citrom reszelt héja, 2,5 dl tej
A tejet felforraljuk, majd összekeverjük a hozzávalókkal. Jól ki kell hűteni. - Hozzávalók a tésztához :
1 kg liszt, 10 dkg porcukor, 50 dkg margarin vagy tetszés szerinti zsiradék, só, 1 cs. élesztő, 4 egész tojás, 2-2.5 dl tej
A tészta elkészítése : Az élesztőt langyos tejben megfuttatjuk, s a hozzávalókból egy rugalmas, kemény tésztát gyúrjunk. Az egész tojásokat én habosra verve keverem bele a lisztbe.Az elkészített tésztánkat legalább egy órát pihentessük a hűtőben. - Ezután osszuk el 56 db, kb. 3.6 dkg-os darabokra. A darabokból formázzunk golyókat. Ezután könnyen ki tudjuk nyújtani ovális alakúra. A kinyújtott tésztának kb. 2 mm vastagságúnak kell lennie.
Mindkét töltelékünket osszuk el 28 felé és helyezzük őket a kinyújtott tésztákra, és sodorjuk őket jellegzetesen "pozsonyi kifli alakúra".
Helyezzük őket sütőpapíros tepsire, kenjük le őket tojássárgájával ( egyformán mindenhol, különben nem lesz szép). - Tegyük őket hűvös helyre. Ha a tojássárgája kezd száradni a kiflin, kenjük le őket tojásfehérjével.
- Előmelegített sütőben, 180 – 190 fokon, kb. 10 -15 perc alatt arany barnára sütjük.