Valami finomat akartam friss meggyből. Kutakodtam a receptek között a neten, s valamiért - talán a fahéjas-diós kiegészítő hozzávaló miatt - ennél kötöttem ki. Ajánlom mindenkinek! Nem egy mutatós lagzis sütemény,hanem amolyan, igazi házias, nagymama-féle béles, rétesre hajazó... (El fog fogyni, érzem, még ma!)
Hozzávalók:
- 40 dkg finomliszt
- 25 dkg margarin
- 3 dkg friss élesztő
- 0.5 dl tej (langyos)
- 2-3 ek cukor (kristály)
- 1 csipet só
- 1 db tojás
A töltelékhez - 1,5 kg meggy (magozva)
- 10 dkg dió (darált)
- 10 dkg cukor
- 1 tk fahéj (lapos, őrölt)
A tészta kenéséhez, szórásához - 1 db tojás, esetleg megszórhatjuk durvára vágott dióval
Elkészítés:
A langyos tejben feloldjuk a cukrot és az élesztőt.
A lisztet elkeverjük a csipet sóval, elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk az megfuttatott élesztőt, a tojást és jól összegyúrjuk. A tésztát két cipóba osztjuk: az egyik kicsit nagyobb legyen (ez lesz a lepény alja).
A nagyobb cipót kinyújtjuk és kibélelünk vele egy közepes méretű tepsit. Megszórjuk a tésztát darált dióval. (Én összekevertem a cukrot, fahéjat, diót.)
A kimagozott, levétől kissé kicsavart meggyel beterítjük, a meggyet megszórjuk a fahéjjal elkevert kristálycukorral és a maradék darált dióval.
Kinyújtjuk a másik cipót és lefedjük a tölteléket a tésztalappal, kicsit rányomkodjuk.
Megkenjük a lepény tetejét enyhén felvert tojással, rászórjuk a durvára vágott diót és villával megszurkáljuk.
200 fokra előmelegített sütőben szép pirosra sütjük (a sütési idő felénél 180 fokra mérsékeljük a hőt).
Tepsiben hagyjuk kihűlni, majd kockákra szeleteljük. Porcukorral meghintve tálaljuk