Hozzávalók:
- 500 g liszt (Fele-fele finom és kenyérliszt.)
- 1 teáskanál cukor,
- 1 evőkanál só,
- 260 – 270 ml víz (langyos legyen),
- 1 cs.élesztő
- 4 dkg vaj
- 1 db tojás (a kenyér lekenéséhez)
- Egy nagy tálba beletesszük a lisztet, a sót. Ezeket kanállal kicsit átkeverjük, közepébe mélyedést alakítunk ki, melybe beleöntjük a víz felét.A vízben elkeverünk egy evőkanál cukrot és 1 cs.élesztőt.
- Összekeverjük az anyagokat és elkezdjük gyúrni, dagasztani a tésztát, hozzákeverjük a puhára olvasztott vajat és a maradék vizet. (Dagaszthatjuk géppel is.)
- Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és meleg helyre tesszük keleszteni, 50 percig hagyjuk kelni.
- Formára igazítjuk , sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, s így még 30 percig kelesztjük.
- Amíg kel, addig felverjük a tojást és begyújtjuk a sütőt, hadd melegedjen elő. A kelesztés után megkenjük a felvert tojással, majd éles késsel kicsit bevágjuk.
- 200 C fokon szép pirosra sütjük. Akkor jó ha az alját megkopogtatva kongó hangot ad. Ha elkészült rácsra tesszük hűlni, hogy szellőzni tudjon az alja is.