Ez valóban dió(s nem mandula) nincs benne mandula aroma, dió viszont bőven.
Különleges kávés krémje van, - nálunk így sütik - én a mandula aromát nem nagyon szeretem, így ha hozzáfogok inkább ezt a változatot szoktam. Elkészítése nem bonyolult, de nagyon időigényes. Én ráadásul a formákat menet közben is áttörlöm, de olajspray-t használok, ami meggyorsítja a munkát. A sütés végén kihagyhatatlan a formák elmosása szódabikarbónás vízben, tálcára szedve csak másnap pakolom el.
Macerás, de finom süti, sokáig eláll, műanyag dobozban, légmentesen lezárva fagyasztóban - akármeddig!
S akkor íme a recept:
Tészta:
- 72dkg finomliszt
- 50dkg vaj/Rama
- 40dkg porcukor
- 40 dkg dió (darált)
- 1 ek cukrozatlan kakaópor, fahéj
- tejföl és rum az összegyúráshoz
Krém:
- 30 dkg vaj/Rama
- 2-3ek. fekete kávé,
- 2-3ek.rum
- 30 dkg porcukor
- 4 egész tojás
- A vajat a liszttel, a porcukorral, a dióval, kakaóval, fahéjjal, fél dl rummal s annyi tejföllel gyúrjuk, amíg össze nem áll egy nagy gombóccá.
- Nagyobb csipeteket nyomkodunk hüvelykujjal a dióformába, középen egy pici mélyedést hagyva a krémnek.
- A megtöltött formákat elrendezzük a gáztepsiben és előmelegített sütőben 190°C-on 15-17 percig sütjük. Célszerű egyszerre 40 db (2 csomag) formát megtölteni.
Pár percet hűlni hagyjuk, majd amikor langyosak a formák, fejjel lefelé óvatosan megkocogtatjuk, így szépen kipottyannak.
Ezt követően, vagy elsőként ezzel kezdve elkészítjük a krémet, mellyel megtöltjük majd a kisült diókat. - Az egész tojásokat felverjük a porcukorral gyenge-közepes hőfokon, sűrűsödésig, legalább 15-20 percig keverjük-kavarjuk, kézi mixerrel is lehet, majd kihűtjük.
- A Ramat összekeverjük a kávéval és a rummal valamint a kihűlt krémmel.
(A rummal óvatosan, nekem kicsit összekapta a krémet, az ízén nem ront, de bosszantó!:)
8-10 óra alatt megpuhul(remélem!)- én csak ezután teszem hűtőbe.