Kocsonya
2021. december 31. írta: Zsuzsi mama

Kocsonya

Kocsonya - disznósajttal 

A kocsonyakészítés nagy munka, de nem ördöngös, s ha kész, a tálalása nem okoz nagy fejtörést. Sok receptet olvastam főzésével kapcsolatban, s arra jutottam, hogy nem lehet pontosan,recept alapján elkészíteni.Ízlés dolga ki-miből-mennyit, arról nem is beszélve, hogy éppen mi kapható a hentesnél.Lényeg, hogy az alapanyagoknak ne legyünk szűkében, fazekunk kb. 3/4-éig érjenek fel, így kocsonyánk állaga garantáltan kőkemény lesz.
Újdonság volt számomra, hogy a kocsonyafőzéssel egybekötve disznósajtot is készíthetünk. És tényleg működik, pedig nem volt a hentesnél nyelv, s így egyéb hozzávaló híján az enyém csak bőrös részből és csülök húsból készült, fokhagymásan jól befűszerezve, kevés kocsonyalével fellazítva, őzgerincformába betömködve. 
Nem vagyunk nagy disznósajt rajongók, ennek nagy részét is szétosztom majd a családban, de kocsonyafőzéskor kár kihagyni, jobb, mint a bolti.
kocs_0_kep.jpg

Elkészítés:

- 1-1,5 kg csülök, 3-4 köröm felvágva, kb.fél  bőr  -  ezeket forrásban lévő vízbe dobom 3-5 percig főzöm. Ezt követően leöntöm róla a vizet, átmosom őket, s tiszta fazékban indulhat a kocsonyafőzés.
1_kep_kocsonya.jpg
- Befűszerezem: 2-3 hagyma héjastól, hogy szebb legyen a színe, 2 egész fokhagyma, ezt a főzés ideje alatt részletekben adom hozzá, babérlevél, egész bors, só, a főzés utolsó órájában 2 szál sárgarépa.
fazekban_fo.jpg
- 5-6 óra lassú főzés után következik a kocsonyafőzés "legpancsosabb" része.  A levét szűrőn keresztül átöntöm, s kb fél órát állni hagyom, így könnyebb a zsírtalanítása: a nagyját szedőkanállal leszedem, majd a maradékot  gyors mozdulattal.papírtörlővel felitatom. 
-Közben a kicsontozott  hús bőrrel együtt tányérokba kerül(én felvágom, felcsíkozom),sárgarépát, főtt tojást teszünk mellé, majd jöhet rá a kocsonyalé.
husporciozas.jpg
A sok alapanyagtól kiboríthatóan keményre dermed a kocsonya is és a disznósaj is. 
utolso_kocs.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://zsuzsimamakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr2316799726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása