Nagyon finom vendégváró. Bár az előkészület hosszú és macerás, de ha összeállítjuk csak be kell tolni a sütőbe tálalás előtt kb.1 órával. Garantált a siker!
(Lehet nokedliből vagy kifőzött tésztával is készíteni, de ha igazán finomat akarok, így készítem!)
- Először elkészítem a nudlit, én általában előző nap szoktam.
1,20 kg főtt, áttört burgonya, 30-35 dkg liszt, 2 kisebb tojás, 1 evőkanál búzadara,3 evőkanál olaj, só
A hozzávalókat összekeverjük, s az összeállt burgonyás tésztából, képen látható szokásos módon nudlikat sodrunk. - Kb. 1kg csirkemellet felcsíkozok. Olajon 3-4 gerezd fokhagymával megpirítom, sóval, borssal fűszerezem.
- 1.cs. felengedett, mirelit spenótot kevés zsiradékon 1-2 kanál liszttel 3-4 gerezd fokhagymával elkeverek, forralom. Sóval, borssal fűszerezem, végül 1 pohár tejfölt keverek bele.
- Besamelt készítek
Ezt általában érzésre szoktam, de nagyjából az alábbi módon:
4 dkg vajon elkeverek 3-4 evőkanál lisztet hozzákeverek 3 egész tojást, felöntöm 3 dl tejjel, sózom, borsozom.(Aki használ ételízesítőt tehet bele!) Simára, kissé sűrű krémállagúra keverem. - 5 dkg sajtot lereszelek, tejfölre is szükség lesz még a rétegezésnél.
Összeállítás:
Kizsírozok egy nagy vagy két közepes jénai tálat.( Mellyek lehetőleg egyszerre beleférnek a sütőbe.)
Az aljára rakom a kifőtt nudli felét, s a képen látható módon megszórom a csirkemell csíkokkal, s erre halmokba rakom a besamelt a spenótot és tejfölt.Tetszés szerint rétegezem, míg tart a hozzávalókból. Hűtőbe teszem, - akár előző nap - s csak tálalás előtt egy órával veszem ki.
Sütőbe tolom 40-45 percig, megszórom reszelt sajttal s újabb 10 perc alatt készre sütöm.