Fehér kenyér
2021. november 29. írta: Zsuzsi mama

Fehér kenyér

Hozzávalók:

  • 500 g liszt (Fele-fele finom és kenyérliszt.)
  • 1 teáskanál cukor,
  • 1 evőkanál só,
  • 260 – 270 ml víz (langyos legyen),
  • 1 cs.élesztő
  • 4 dkg vaj
  • 1 db tojás (a kenyér lekenéséhez)

27798230_1738847279531952_8843564344692521893_o.jpg

  1. Egy nagy tálba beletesszük a lisztet, a sót. Ezeket kanállal kicsit átkeverjük, közepébe mélyedést alakítunk ki, melybe beleöntjük a víz felét.A vízben elkeverünk egy evőkanál cukrot és 1 cs.élesztőt.
  2. Összekeverjük az anyagokat és elkezdjük gyúrni, dagasztani a tésztát, hozzákeverjük a puhára olvasztott vajat és a maradék vizet. (Dagaszthatjuk géppel is.)
  3. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és meleg helyre tesszük keleszteni, 50 percig hagyjuk kelni.
  4. Formára igazítjuk , sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, s így még 30 percig kelesztjük.
  5. Amíg kel, addig felverjük a tojást és begyújtjuk a sütőt, hadd melegedjen elő. A kelesztés után megkenjük a felvert tojással, majd éles késsel kicsit bevágjuk.
  6. 200 C fokon szép pirosra sütjük. Akkor jó ha az alját megkopogtatva kongó hangot ad. Ha elkészült rácsra tesszük hűlni, hogy szellőzni tudjon az alja is. 

A bejegyzés trackback címe:

https://zsuzsimamakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr7716767662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása