Diós
2021. november 29. írta: Zsuzsi mama

Diós

Ez valóban dió(s nem mandula) nincs benne mandula aroma, dió viszont bőven.
Különleges kávés krémje van, - nálunk így sütik - én a mandula aromát nem nagyon szeretem, így ha hozzáfogok inkább ezt a változatot szoktam. Elkészítése nem bonyolult, de nagyon időigényes. Én ráadásul a formákat menet közben is áttörlöm, de olajspray-t használok, ami meggyorsítja a munkát. A sütés végén kihagyhatatlan a formák elmosása szódabikarbónás vízben, tálcára szedve csak másnap pakolom el.
Macerás, de finom süti, sokáig eláll, műanyag dobozban, légmentesen lezárva fagyasztóban - akármeddig!

28059102_1746974702052543_6283226184077193451_n.jpg

S akkor íme a recept:
Tészta:

  • 72dkg finomliszt
  • 50dkg vaj/Rama
  • 40dkg porcukor
  • 40 dkg dió (darált)
  • 1 ek cukrozatlan kakaópor, fahéj
  • tejföl és rum az összegyúráshoz

 

Krém:

  • 30 dkg vaj/Rama
  • 2-3ek. fekete kávé,
  • 2-3ek.rum
  • 30 dkg porcukor
  • 4 egész tojás

 

  1. A vajat a liszttel, a porcukorral, a dióval, kakaóval, fahéjjal, fél dl rummal s annyi tejföllel gyúrjuk, amíg össze nem áll egy nagy gombóccá.
  2. Nagyobb csipeteket nyomkodunk hüvelykujjal a dióformába, középen egy pici mélyedést hagyva a krémnek.
  3. A megtöltött formákat elrendezzük a gáztepsiben és előmelegített sütőben 190°C-on 15-17 percig sütjük. Célszerű egyszerre 40 db (2 csomag) formát megtölteni.
    Pár percet hűlni hagyjuk, majd amikor langyosak a formák, fejjel lefelé óvatosan megkocogtatjuk, így szépen kipottyannak.

    Ezt követően, vagy elsőként ezzel kezdve elkészítjük a krémet, mellyel megtöltjük majd a kisült diókat.
  4. Az egész tojásokat felverjük a porcukorral gyenge-közepes hőfokon, sűrűsödésig, legalább 15-20 percig keverjük-kavarjuk, kézi mixerrel is lehet, majd kihűtjük.
  5. A Ramat összekeverjük a kávéval és a rummal valamint a kihűlt krémmel.
    (A rummal óvatosan, nekem kicsit összekapta a krémet, az ízén nem ront, de bosszantó!:)

    8-10 óra alatt megpuhul(remélem!)- én csak ezután teszem hűtőbe.

A bejegyzés trackback címe:

https://zsuzsimamakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr6216767670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása